home | help ons - doe een donatie | privacy- en cookieverklaring | disclaimer | nieuws | sitemap |

Uw ad blocker houdt onze advertenties tegen

Ons systeem ziet dat u gebruik maakt van een ad blocker, waardoor onze advertenties worden geblokkeerd. Schakelt u uw ad blocker alstublieft uit voor Gedachten-gedichten.nl

Aan het exploiteren van deze website zijn doorlopend kosten verbonden. Terwijl het gebruik van Gedachten-gedichten.nl voor u geheel gratis is, en ook blijft. Deze kosten kunnen niet meer worden gedekt als gebruikers advertenties (massaal) weren (tevens de enige bron van inkomsten). Hierdoor zullen Gedachten-gedichten.nl en andere websites op termijn mogelijk gaan verdwijnen.

Om die reden willen wij u vragen voor Gedachten-Gedichten.nl een uitzondering te maken en uw ad blocker (voor onze website) uit te schakelen. Hartelijk dank alvast!

Klik hier om te zien hoe u dit doet (als u nog niet weet hoe u dit eenvoudig kunt instellen)

Klik na het uitschakelen van uw ad blocker op verversen, deze melding verdwijnt dan.

Altijd de mooiste gedichten op uw Smartphone?



De duizenden gedichtjes op deze website zijn ook te bekijken via je Smartphone/Tablet in pocketformaat via de speciaal hiervoor ontwikkelde gedichten app. Zo heeft u op elke verjaardag, feestje, bijeenkomst en waar dan ook ter wereld altijd de de mooiste gedichten paraat!

De gedichten app is momenteel beschikbaar voor alle iPhone, iPad en iPod producten en te downloaden in de Apple Store via deze button:


Gedichten app (NL/BE) - DBRD Projects


Spreekwoorden - overzicht van spreekwoorden

Alhier vindt u een grote database met Nederlandse spreekwoorden, u kunt zo gemakkelijk een passend spreekwoord vinden (bijvoorbeeld als alternatief voor een gedichtje). Onze database bevat op dit moment meer dan 950 Nederlandse spreekwoorden, leuke, mooie, grappige en bekende spreekwoorden voor elk wat wils. Bij elk spreekwoord is een uitleg gegeven ervan. Dit spreekwoorden gedeelte hebben wij tot stand kunnen brengen in samenwerking met een Neerlandicus. Dit neemt echter niet weg dat over de betekenis van een spreekwoord kan worden getwist. Ook is deze database geen volledige afspiegeling van alle bestaande Nederlandse spreekwoorden. Kent u (gangbare) spreekwoorden die nog niet voorkomen in onze collectie, mailt u dit spreekwoord dan gerust door!



Zoek op: trefwoord - beginletter

Spreekwoorden - gesorteerd op beginletter

Spreekwoorden, betekenis en verschil met gezegdes

Spreekwoorden zijn (meestal korte) zinnen (soms met een komma) die altijd een zekere wijsheid bevatten, waarmee de boodschapper bij de ontvanger 'een wijze les' wenst te brengen. Het eerste deel van een spreekwoord bestaat meestal uit een feit, omstandigheid, oorzaak, of voorwaarde, gevolgd door een tweede gedeelte met een conclusie of gevolg. Spreekwoorden moet men w�l onderscheiden van gezegdes, gezegdes zijn weliswaar ook staande uitdrukkingen, maar zijn (a) delen van zinnen in plaats van gehele zinnen (gezegden kunnen niet zelf als zin bestaan), en bevatten (b) veel minder vaak een wijze boodschap.

Enkele opmerkingen over spreekwoorden:

  • Zij kunnen gerelateerd zijn aan de geest van de tijd; een spreekwoord kan blijven, maar kan na verloop van tijd ook weer verdwijnen
  • Er hoeft niet noodzakelijk rijm in te zitten; het merendeel van de spreekwoorden bevat geen rijm (een spreekwoord met rijm is vaak natuurlijk wel makkelijker om te onthouden)
  • Een deel van de Nederlandse spreekwoorden komt ook in andere talen voor, sommigen bestaan echter alleen in de Nederlandse taal.
Spreekwoorden zijn er in allerlei soorten en maten, van korte tot lange, van eenvoudige tot diepzinnige, en van lollige tot juist zeer wijze. Ons overzicht maakt het mogelijk om op beginletter en op trefwoord te zoeken.